Elbilar vanligare än bensin- och dieselbilar tillsammans

Elbilsboomen visar styrmedlens betydelse

Trots stigande elpriser är elbilarna här för att stanna. Regeringens måste på allvar underlätta omställningen till elbilar och inte motarbeta den. I oktober registrerades 22 383 nya personbilar, varav 35.5% rena elbilar och 23.9% laddhybrider. För andra månaden i rad var elbilarna vanligare än bensin- och dieselbilarna tillsammans, som stod för 19.0% respektive 9.9%, medan icke-laddbara hybrider stod för 9.0%, etanol 1.3% och gas 1.4%. Både etanol och gasdrift ökade kraftigt jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år är eldrift vanligaste valet. Men om politiken ensidigt gynnar fossilbränslebilen, försenas och försvåras omställningen. Mer laddstationer måste prioriteras och laddinfrastrukturen som gör det enkelt för elbilsanvändare att ladda sina elbilar måste prioriteras. Fler företag, organisationer och renodlade elbilsmackar har möjlighet att ta betalt för elbilsladdning.

Jan – okt 2022 Andel, %
El 29,1
Bensin 24,1
Laddhybrid 23,2
Diesel 12,5
Elhybrid 9,3
Etanol 1,0
Gas 0,7

 

Även när elen är dyr, är elbilen lönsam i drift

– Höga elpriser och en orolig omvärld kan inte stoppa elbilsomställningen. Även när elen är dyr, är elbilen lönsam i drift och andrahandsvärdet är starkt. Trots att väntetiderna på elbilar är långa, både på grund av hög efterfrågan och brist på halvledare, väntar kunder tålmodigt. Också etanol- och gasbilar ökar nu. Men om politiken ensidigt gynnar fossilbränslebilen, försenas och försvåras omställningen, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.

Elbil vid laddstation

Missgynnar de som kör elbilar

Regeringen har utlovat billigare bensin och diesel, vilket missgynnar de som kör elbilar eller på förnybara drivmedel. De föreslår också förändringar i reseavdraget som ger högre milersättning för den som kör på bensin eller diesel än för den som kör på el. Förslaget om högkostnadsskydd för el gynnar inte nya elbilar eftersom det utbetalas baserat på tidigare förbrukning, dessutom enbart i södra Sverige. Regeringen bör säkerställa att konkurrenskraften för bilar på el och förnybara drivmedel inte försämras.

Läs fler nyheter kring laddstationer för elbilar.